Mer om Yoga

Vad är Yoga

Yogan har sina rötter österländsk filosofi, är religiöst obunden och har utövats under flera tusen år.


Ordet yoga översätts ofta med förening/union, kropp, själ, sinne och/eller världsallt.

Yogan arbetar på att stärka och balansera kropp och sinne. Den innehåller nästan alltid rörelser, ställningar och andning men kan också innehålla meditation, mantran och seva som förenklat kan översättas som osjälvisk tjänande.


 Yoga, olika grenar


Hathayoga och Kundaliniyoga brukar räknas till de äldsta sorterna. Många helt nya träningsformer har också inspirerats av de rörelser, ställningar och andning som återfinns i yogan.


Olika grenar har olika fokus.

En kraftigt förenklad beskrivning kan vara
• Kundaliniyoga, rygg, nacke axlar, frigöra spänningar, stärker.
• Yin Yoga, ligament, leder, stärka och balansera.
• Hatha yoga, styrka, balans, stabilitet  


Vilken yoga ska jag välja?


Du kan läsa på om de olika yogasorterna men framför allt testa, yoga görs inte med hjärnan utan med hela ditt jag. Olika lärare har sin egen variant av yogan, prova dig fram med olika lärare och olika sorter.


Kanske är det också så, att blir du rastlös av en lugn yoga är det mycket möjligt att det är precis det du behöver.


Den bästa yogan är precis som träning, den som blir av.


Jag erbjuder olika sorters yoga med fokus på balans, hälsa, energi. Välj en sort, eller blanda.  

Yogan anpassas till gruppen och du anpassar själv till där du är, lyssna inåt och till din kropp, känn vad du behöver.

Vill du ha yoga anpassad till bara dig går det bra under en till en yoga.Kundaliniyoga


Kundaliniyoga är en dynamisk form av yoga där vi arbetar med rörelser, kroppsställningar, andning, meditation och mantran.

Vi använder oss av färdiga pass så kallade kriyas vars tanke är att de ska ha en viss inverkan på kroppen och sinnet, tex yoga för ryggen och yoga för energi och cirkulation.

Variationen är stor allt från meditativa pass till fysiska.Till gruppassen väljer jag vanligtvis pass som är lugna till medel i intensitet med fokus på rygg, nacke och axlar att hitta lugn i kropp och sinne. Den som gjort medicinsk yoga kommer att känna igen mycket då medicinsk yoga bygger på pass/kriyas från kundaliniyogan.


Ibland kallas den också för hushållsyoga då den är tänkt att kombineras med ett vanligt liv, du gör din yoga sedan ger du dig ut i livet och gör det du ska men med lite mindre tyngd och lite mer harmoni. 


Alla gör yogan utifrån sina förutsättningar, lyssnar in och anpassar. Rörelser och ställningarna kan också göras i "tanken". Den passar både den som är lite stel och den som är överrörlig då vi sällar är i kroppens ytterlägen.  


Vill du läsa mer om hur ett yogapass går till, följ länken nedan.


Snabb guide till Kundaliniyoga
Yin Yoga


Yin Yogan har influenser från Kinesisk filosofi och medicin. Man kan säga att den har tre delar, yoga, mindfulness-meditation och traditionell Kinesisk Medicin.

Den är en lugn meditativ yoga med fokus på kroppens bindväv, ligament och leder.

Positionerna hålls under lite längre tid och vi har hjälp av yogabolster, kuddar och klossar mm för att bekvämt komma in i positionerna.

Positionerna är meditativa, fokus på kropp och andning med inspiration från mindfulness.
Yoga - Hatha Yoga - Medel


Hatha yoga är den många tänker på när du nämner yoga.

Den arbetar med olika rörelser, ställningar och andningstekniker.  

 Passen anpassas till klassen men är oftast medel i intensitet.

Vi följer oftast ett mönster där vi startar med att landa i oss själva, mjuk uppvärmning, styrka, stretch och nedvarvning och vila.

Yogan mjukar upp, ger balans, styrka och stabilitet.
Yoga Lugn


En lugnar mjukare yoga där vi kombinerar övningar från Hatha yogan, kundaliniyogan och yinyogan mm. Syftet är att landa i oss själva, mjuka upp, få rörlighet, viss styrka och släppa på spänningar.
Yoga för rygg, nacke, axlar


Vi har focus på kroppens stödjande funktioner runt rygg, nacke och axlar. Med hjälp av mjuka rörelser från bl.a. Hatha yogan och Kundaliniyogan, andningstekniker och meditation. Yogan ger styrka, rörlighet och avslappning/lugn.
Yoga på Stol


Yoga på stol öppnar för många möjligheter. Jag ser inte yoga på stol som ett antingen eller, utan som ett kompliment till den "vanliga" yogan. 

När vi sitter uppnas nya möjligheter, många av de röreler vi gör på den vanliga yogan kan göras på stol eller modifieras på stol. 

Vi arbetar med rörelse och ställninar, cirkulation, andning, medvetenhet. 

Yogan ger styrka, rörlighet, cirkulation, avslappning och lugn.